Har eleven krav på borteboerstipend?
Det er kun elever i videregående opplæring, grunnskoleopplæring og lærlinger med ungdomsrett som kan ha rett til borteboerstipend.
Eleven/lærlingen kan få borteboerstipend dersom ett av disse vilkårene er oppfylt:
- Avstanden mellom hjem og skole/lærebedrift er 40 kilometer eller mer
- Eleven/lærlingen bruker tre timer eller mer på å reise til og fra skolen/lærebedriften om dagen
- Særlige forhold i hjemmet som gjør at eleven/lærlingen ikke kan bo der
Det kan være ulike årsaker til at eleven får borteboerstipend på grunn av særlige forhold i hjemmet. Forholdet må være så alvorlig at eleven vil ha problemer med å fullføre videregående skole om han blir boende hjemme. Lånekassen må ha bekreftelse på dette fra en uavhengig faginstans. Dette kan være PP-tjeneste, helsesykepleier, sosialkontor/barnevernstjenesten, familierådgivningskontor eller psykolog. Sykdom dokumenteres ved legeerklæring eller psykologerklæring.
Ikke egen søknad
Det er ingen egen søknad for borteboerstipend. Når eleven søker om stipend til videregående opplæring krysser han av for at han skal bo borte.
Borteboerstipend og lærlingelønn
Borteboerstipendet blir behovsprøvd mot lærlingelønnen. Hvis lærlingen tjener mer enn 14 936 kroner, vil borteboerstipendet justeres ned. Lærlingen må sende inn bekreftelse fra arbeidsgiver som viser brutto lærlingelønn per måned inkludert faste tillegg. Hvis lærlingen søker om stipend for hele studieåret, må bekreftelsen vise hvor mye lærlingen tjener både for høst- og vårsemesteret.
Beregning av avstand
I klargjøringssøknaden blir du av og til bedt om å bekrefte om avstanden mellom hjemmet til elevens foreldre/foresatte og skolen/lærebedriften er over 40 kilometer. For å finne ut hvor stor avstanden er, kan det være lurt å bruke en karttjeneste som beregner reiseavstand. Lærestedet må bekrefte korteste reisevei (i kilometer) mellom skolen/lærebedriften sin adresse og adressen til foreldrene/foresatte.
Lånekassen bruker Norkart sine beregninger, og disse er gjeldende i vurderingen om eleven har rett til borteboerstipend eller ikke.
Hvis eleven flytter midt i skoleåret
Om eleven flytter må du melde avbrudd til Lånekassen via arbeidsflaten for lærestedene, så fort som mulig etter avbruddet. Oppgi årsaken dersom du kjenner til den.
Når avbruddsmeldingen kommer inn til Lånekassen blir videre utbetalinger stoppet, og saken til eleven behandlet på nytt. Eleven vil normalt ikke ha rett til lån og stipend, heller ikke borteboerstipend, etter avbruddsdatoen.